potetstappe

Verdens beste potetstappe

I denne stappen er det både hvitløk, vårløk og parmesan. Og selvsagt masse, masse smør.

Det er ikke godt å vite akkurat når og hvordan denne oppskriften dukket opp i hodet mitt. Vi er alle i større eller mindre grad et resultat av inntrykkene vi får fra omgivelsene rundt oss. Jeg har spist mye på restaurant i både inn- og utland. Jeg kjenner også mange av Norges beste kokker, og har sett dem i aksjon. Ditto for kjendiskokker som Jamie og Nigella på TV. I tillegg har jeg noen hyllemetre med kokebøker hjemme. Og så må vi ikke glemme det enorme tilfanget av oppskrifter som finnes på nett. Det jeg prøver å si, er at denne oppskriften på potetstappe ikke har oppstått i et vakuum, og jeg skal slettes ikke ta all æren for den. Det viktigste er dog at den er veldig god.

Som tilbehør til fire personer:

6 store bakepoteter
1 hel fersk hvitløk
1 klunk olivenolje
1 vårløk
300 g smør
1,5 dl revet parmesan
1 ss dijonsennep
Salt
Pepper

Begynn med hvitløken, for den tar lengst tid. Du reagerer kanskje på at det skal brukes en hel hvitløk, men dette er ingenting å være redd for. For det første, er det snakk om fersk hvitløk. Den er mildere enn den tørkede. For det andre, skal vi bake hvitløken, og det gjør den både søtere og mildere på smak. Sett stekeovnen på 160 grader. Skjær toppen av hvitløken slik at du ser feddene. Hell en liten klunk med olivenolje nedi (vanlig – ikke extra virgin), pakk hele hvitløken inn i aluminiumsfolie og bak den én time i ovnen. Når du tar den ut, la den kjøle litt ned så du ikke brenner fingrene.

Mange bruker mandelpoteter i potetstappe, men jeg foretrekker bakepoteter – da blir stappen skikkelig fluffy. Skrell potetene, kutt dem i terninger og kok dem møre. Husk å ikke ha salt i kokevannet – da blir stappen seig. Mens potetene koker, riv parmesanen og finhakk vårløken. Stek vårløken i smør på moderat varme til den så vidt begynner å mykne.

Når hvitløken er kjølt ned, ta av folien og plukk ut feddene. Når potetene er møre, sil av og damp dem tørre mens du moser dem. Skvis hvitløksfeddene ut av skinnene og mos dem sammen med potetene. Rør inn terninger med mesteparten av smøret til stappen begynner å få riktig konsistens. Ha så i parmesan, dijonsennep og vårløk. Juster eventuelt konsistensen med mer smør eller en liten skvett melk. Smak til med salt og nykvernet  sort pepper.

Som du sikkert har skjønt for lenge siden, er dette en svært smaksrik potetstappe. Bruk den derfor til smakssterk mat, som stekt eller grillet kjøtt, fugl eller fisk.

Skal du bruke stappen til et skikkelig stykke rødt kjøtt, bør du vurdere å drikke denne sør-afrikanske vinen til.

Se også: Den beste kjøpepizzaen