ipad2_0

Trenger du nettbrett?

I neste uke blir iPad 2 tilgjengelig i Norge, men er nettbrett et produkt du egentlig har bruk for, eller er det bare hype?

Selv om Apples iPad langt fra er det første nettbrettet på markedet, har det i løpet av et snaut år solgt langt mer enn alle andre nettbrett tilsammen de ti siste årene. Bare her i Norge regner man med at omkring 100.000 mennesker har skaffet seg iPad, enda produktet kun har vært på markedet noen måneder her. Det er nok ikke få nordmenn som har slengt innom Apple-butikkene i Regent Street og på 5th Avenue for å plukke med seg en iPad når de likevel var i utlandet.

Men det var altså dette med nytten…

De aller fleste som har kjøpt en iPad er veldig begeistret, mens noen få ikke helt skjønner vitsen. Blant de som ennå ikke har gått til anskaffelse, er det naturlig nok flere som er skeptiske. De spør seg om det i det hele tatt er bruk for en enhet som skal skvise seg inn mellom smarttelefon og bærbar PC. Til det er svaret tja. Det finnes imidlertid bruksområder der nettbrett funker bedre enn andre typer enheter, og de er langt flere enn man skulle tro.

I sofaen og på bussen

Mange driver med multitasking mens de ser på TV. De er på sosiale medier, chat og mail, surfer og shopper på nett. Inntil nylig var det vanlig å ha en bærbar PC på fanget eller bordet foran seg for disse tingene, men mye tyder på at nettbrett kommer til å ta over innen denne type bruk. Rett og slett fordi de er bedre egnet.

En bærbar PC er både større og tyngre og tar lengre tid å fyre opp. Et nettbrett er ”instant on”. I tillegg skal du ikke skrive lange avhandlinger – det går stort sett i korte og kjappe meldinger, så da trenger du ikke separat tastatur. Du kan selvsagt også både lytte til musikk, se video, lese bøker eller spille spill på et nettbrett. En smarttelefon kan også gjøre alle disse tingene, i et enda mer hendig format, men den lille skjermen gjør dette litt klønete og slitsomt i lengden.

Om du bruker kollektiv transport frem og tilbake til jobb eller skole, kan du selvsagt bruke nettbrettet på samme måte som i sofaen, både for å holde deg oppdatert, og som ren tidtrøyte.

På jobb

På jobb er kanskje den plassen det i dag er vanskeligst å få full nytte av nettbrett. Det har sammenheng med at bedriften du jobber i, det være seg i privat eller offentlig sektor, sikkert har en mengde med PC-orienterte IT-systemer som det både har tatt lang tid og mye penger å få på plass. Disse systemene lar seg heller ikke skifte ut over natten. Nå finnes det riktignok endel løsninger som gjør at du kan kjøre enkelte PC-applikasjoner (typisk Windows) på nettbrett, men disse dekker ikke alle områder, ei heller er de spesielt brukervennlige.

Nå finnes det imidlertid nok av eksempler på at nettbrett også blir tatt i bruk på arbeidsplasser, men da i spesielle, avgrensede anvendelser. Leger og sykepleiere bruker nettbrett på rundene sine. Bilselgere bruker dem i salgsprosessen, folk bruker dem til å ta notater i møter etc.

På reise

Om du skal ut på reise, er det greit å ha for seg hvilken type reise du skal på. Hvis det er en feriereise, er det tvilsomt om de nettbaserte aktivitetene dine er særs forskjellige fra det vi har beskrevet ovenfor i sofaen og på bussen, og du vil altså kunne klare deg med et nettbrett.

Hvis du skal på jobbreise, stiller deg seg litt anderledes. Her er mye avhengig av reisens lengde og i hvilken grad du er nødt til å ha tilgang til spesielle jobb-applikasjoner, samt å lage eller redigere større, komplekse dokumenter.

Skal du på en kort reise, hvor du hovedsakelig trenger å kommunisere med jobben, eller du driver med salg og kun trenger å gjøre mindre endringer til eksisterende presentasjoner, kan du greie deg med et nettbrett. Du kan til og med skrive ganske mye tekst også, hvis du tar med deg et bluetooth-tastatur. Her vil nok noen innvende at da kan man jo liksågodt ta med seg en bærbar PC. Jo, men poenget med det trådløse tastaturet er at du kun tar det frem når du trenger det, hvilket kanskje bare er en brøkdel av tiden.

Skal du være lenge borte og bruke spesielle jobb-applikasjoner, er vi inne på samme type scenario som nevnt ovenfor i jobbsammenheng. Her vil altså en vanlig, bærbar PC fortsatt ha noe for seg.

PC kun for de sære?

Nettbrett kan altså allerede i dag ta over store deler av jobben til vanlige, bærbare PCer, og til og med stasjonære PCer også. Der hvor det fortsatt er bruk for PCer, er i bedrifts- og bransjespesifikke anvendelser. I fremtiden vil imidlertid stadig flere slike anvendelser være nettbaserte, og da vil de kunne brukes på nettbrett. Da spørs det om ikke det bare blir veldig spesielle anvendelser, som trenger større regnekraft og større skjerm(er), som vil trenge bruk av PC. Eksempler kan være aksjemegling, programutvikling, arkitektur, grafisk design, klimamodellering etc. For vanlige ”kontorrotter” er det mye som tyder på at nettbrett vil ta over for PCer i stadig større grad.

Mangt er blitt sagt om at nettbrett egner seg for å forbruke innhold – ikke skape innhold. Det er imidlertid ting som tyder på at dette er i ferd med å endre seg også. På lanseringen av iPad 2 i San Francisco nå nylig, viste Apple iPad-versjoner av applikasjonene GarageBand (lage musikk) og iMovie (redigere video), og de fleste observatører mener at disse gjør et stort sprang innen brukervennlighet, og er ment fra Apple som en inspirasjon til utviklere om å dra dette videre.

Vil virkelig nettbrett (og smarttelefon) være det eneste de fleste av oss trenger i fremtiden? Apple-sjef Steve Jobs har i så måte en god analogi. Han sier at i bilens barndom var de fleste bilene lastebiler, rett og slett på grunn av at USA på den tiden fortsatt var en jordbruksnasjon. I dag kjører de fleste av oss personbiler, men det er fortsatt behov for lastebiler. Jobs mener altså at PCen blir fremtidens lastebil.

Vi stilte innledningsvis spørsmålet om du trenger nettbrett. Kanskje spørsmålet om noen få år blir om du trenger PC.

Vi kommer snart med en oppfølger til denne artikkelen, og der skal vi se nærmere på iPad 2 og alle de spennende nettbrettene konkurrentene til Apple vil lansere utover våren og sommeren.

Følg med!